Za posjetitelje

Arheološki Muzej na Humcu baštini primat najstarije institucije tog tipa u BiH, osnovan još 1884. godine, na žalost, tijekom bogate povijesti Muzej biva nekoliko puta zatvoren zbog ratnih, ekonomskih i dr. neprilika. Takve neprilike, i jedna opća letargičnost u odnosu prema vlastitoj kulturno-povijesnoj baštini čiji tragovi se neravnomjerno manifestiraju posvuda na tlu BiH, na posljetku rezultiraju stagnacijom, neaktivnošću pa čak i propadanjem značajnih kulturnih institucija.

Kako bismo spriječili takav proces, lokalna samouprava Ljubuški određuje skrbnika, J.P. Parkovi, kako bi se Muzej iz pozicije arhaičnog pasivnog čuvara prometnuo u važnog sudionika u svim aktivnostima na valoriziranju kulturne baštine. Po prvi puta u povijesti, Muzej ima službeno i svakodnevno radno vrijeme sa stručnim osobljem. Zahvaljujući arheološkim istraživanjima tijekom 2017. godine na širem području Ljubuškog kraja, ovaj Muzej nakon dugogodišnje neaktivnosti, obnavlja svoj fundus. Ne treba zanemariti i uređenje kompleksa koji pripada lapidariju, odnosno prostora za izložbu kamenih spomenika.

Radno vrijeme muzeja?
Muzej je za posjetitelje otvoren svaki dan, i to u razdoblju od  1. listopada do 31. ožujka u radnom vremenu od 10 – 17h, odnosno od 1. travnja do 30. rujna sa nešto dužim radnim vremenom od 10 – 19h.

Ulaznice?
Da. Možete ih kupiti kao individualnu ulaznicu za Muzej na Humcu po cijeni od 2 KM (za razdoblje od 1.1. – 15. 6. / 15. 9. – 31. 12) odnosno 4 KM tijekom ljetne sezone (za razdoblje od 15. 6. – 15. 9.), ili na lokalitetu vodopad Kravica u zajedničkom paketu.

Što je sve izloženo u muzeju?
U muzeju su izloženi predmeti prikupljeni na širem prostoru Hercegovine, koji kronološki pripadaju razdoblju od gornjeg Paleolitika do kasnog srednjeg vijeka, u jednom vremenskom rasponu od gotovo 16 000 godina. Najbrojniju zbirku nalaza čine predmeti sa obližnjeg rimskog vojnog logora na Gračinama koji je istraživan u razdoblju od 1977.-1980. godine. U Muzeju je  izložena i tzv. Humačka ploča koju datiramo u razdoblje od 10.-12. st., a predstavlja najstariji pisani trag hrvatskog jezika na području današnje Bosne i Hercegovine.  

Broj posjeta muzeja godišnje?
Muzeja na Humcu tijekom 2017. godine, uključujući školarce, lokalno stanovništvo i turiste, broji nešto više od 5000 posjetitelja.


Noć muzeja?
Drugu godinu zaredom sudjelujemo u manifestaciji „Noć muzeja“ koju organizira Hrvatsko muzejsko društvo. Ove godine, na dan 26. siječnja (Petak), Muzej će svim zainteresiranim biti otvoren za besplatni posjet od 10h do ponoći. Osim toga manifestaciju ćemo obilježiti i predavanjem fra. Roberta Jolića na temu "Humački samostan i njegove kulturne ustanove", koje će se održati u dvorani sv. Ante s početkom u 20 sati.

Planovi za 2018.?
Aktivno sudjelovanje i apliciranje na fondove resursnih ministarstava za obnovu zbirke, kao i partnerstvo na projektima EU. Intenzivan rad na povezivanju sa različitim institucijama, agencijama, zajednicama ali i pojedincima kako bismo broj posjetitelja tijekom tekuće godine značajno unaprijedili.